Skotland

Uddannelses tur til Skotland for ringridning i Skotland,
21 – 26. maj 2013

The Scottish – Danish Link, Tilting at the Ring
Uddannelses tur til Skotland for ringridning i Skotland,  21 – 26. maj 2013.

Faktuelle oplysninger:
Indbyggerantal: stort set som Danmark.
Areal : 77.167 km2 (Danmark 43.00 km2).
Byen Selkirk (vort hovedkvarter) : 6.000 indbyggere.
Områdets største by er Hawick (på skotsk / Hoigh) : 14.093 indbyggere.
Antal får: blev aldrig færdig med at tælle dem.

Formål:
Den danske delegation var inviteret af The Borders Festival of the Horse, med støtte fra EU-midler til at uddanne skotske ryttere i ringridning, og med det for øje, at ringridning måske kunne indgå som en disciplin i de festivaler der foregår i The Borders – Borders Festival of the Horse samt Common Ridings, der finder sted i mange byer a la ringridning i det sønderjyske.

Ridesteder:
Rideklub i forbindelse med godset Bowhill (tilhørende Duke of Bucccleuch og Queensberry), ca. 8 miles fra Selkirk.
Rideklub i byen Lanton, helt ny ridehal, ca.20 miles fra Selkirk.
Haining, et manor house, med en smuk plæne midt i Selkirk.
Ridestævne i byen St.Boswells, et stort stævne hvor ringridning var én af konkurrencerne.

Overnatning:
Hyggeligt lille hotel midt i Selkirk (ejet af et Norsk ægtepar) og 1 nat privat.

Transport:
I biler lejet af h.h. Rolf Jelnes og Jacob Kock.

Skotske kontaktpersoner:
Ann Fraser, Director of The Borders Festival of the Horse Judy Steel, David Steel, medlem af britiske overhus. (“døråbner” med stor kontakt).
Scott Rodgerson, Vicky Davidson, formand for kultur og sportsudvalget i Borders Region Robyn Kismann-Blake, rytter, sanger (sidste år på Rådhustorvet i Sønderborg) og kunstguldsmed

Andre personer der gjorde ”livet” lettere for os:
Councillor Graham Garvie, Convener of Scottish Borders Council (Regionsformand).
Provost David Anderson – borgmester i Selkirk.
Den Danske Konsul i Edinburgh.
Kim Minke, Director i The Danish Cultural Institute.
The Duke of Buccleuch og Queensberry.
Plus en række “vandbærere” hvis navn er forsvundet, men hvis indsats huskes.

Skotland er et smukt land med venlige og hjælpsomme mennesker:
Horisonter med bløde bakker så høje som bjerge, belagt med et grøn eller brunt, i august rødt tæppe. Kører man i dalen og kigger op af de kæmpehøje bakker, ser man tusindvis af hvide prikker, det er ikke blomster, men får og lam, det tager 48 sekunder at klippe et får. Kører man på toppen og kigger ned i dalen, ser man snoede veje, hvor der kun er én vejbane med vigepladser. Hele sceneriet er delt op som et skakbræt, af tusindårige stendiger, sat op af bønder der med et logisk øjekast har stablet sten på sten, med ikke så meget som en dråbe Danalim, som bindeled. Et landskabeligt kunstværk.
Du kører miles efter miles, før du støder på en beboelse, overalt møder du venlige mennesker, med indbygget ro og hvis dialekt der er vanskeligt at forstå.

Vi havde et stramt program:
Det primære var ringridning og sådan blev det også, alle var engageret, alle havde mod på opgaven, men der var også tid sightseeing og oplevelser. Jens havde en del repræsentative opgaver, foruden at stå til rådighed for pressen.

Tirsdag den 21. maj:
Jens, Kim og Ulla ankom ved 20 tiden og blev modtaget af Rolf i lufthavnen i Edinburgh, kørte til hotellet i Selkirk. Efter en kort velkomst af Judy Steel, gennemgik vi de fem dages program og gik til køjs.

Onsdag den 22. maj:
Tidlig morgen tog vi til ridebanen ved Bowhill. Banen blev gjort klar og galgen blev sat op, og rytterne blev familiære med ”deres” heste. Så begyndte undervisningen og efterhånden fandt de Skotske ryttere vejen til hullet i ringen.

Sidst på eftermiddagen ankom de sidste danske trænere, galgerne blev flyttet til et nyt ridested, Lanton, en næsten ny ridehal. Bekendtskabet med de nye heste gik godt og undervisningen kunne starte, interessen for den nye sport var vakt.

Jens var indbudt til at overvære en forestilling i et lille hyggelig teater i hovedbyen Hawick, til sang musik og oplæsning, alt handlede om heste, ridning og skotsk historie – meget vanskelig at følge med i teksterne. Fællespisning på vores hotel.

Torsdag den 23. maj:
Tidlig op – herlig skotsk morgenmad, og af sted til Lanton hvor undervisningen skulle fortsætte.

Vi sluttede ved frokosttid og tog til byen Jedburgh. Byen oser af hygge, men for den lille grænseby har historien langtfra altid været fredeligt. En spændende historie fra byen er Mary Stuarts ridt fra byen til Jarlen af Bothwell, der som dansk statsfange blev indespærret på Dragsholm slot og ligger begravet i Fårevejle kirke (en træskulptur af ham, fra Dragsholm Slot har været på Cafe au Lait i Sønderborg, er nu i en lade i ragebøl). Vi havde en lille hyggelig frokost i ”Klokketårnet”

Galgerne blev flyttet ridebanen ved slottet Bowhill, og der blev undervist om eftermiddagen til sent aften. Sen fællesspisning på vort hotel.

Fredag den 24. maj:
Efter dejlig skotsk morgenmad ”egs and bacon”, med mere, gik turen ud til Kim Peters. Hun er leder af ridestaldene ved Bowhill. Formiddag gik med demonstration og undervisning. Fik en special rundvisning på godset, fik hilst på Duken, fik set hans private bibliotek, så én af verdens største private kunstsamlinger, fik et kig ned i det gamle victorianske køkken, mon ikke vi alle, kom til at tænke butler Carson i TV serien Downton Abbey.

Galgen blev flyttet til parken Haining, et meget flot sted med grønne plæner, et manor house midt i byen Selkirk. I mellemtiden tog Peter og Rolf sammen med David på fluefiskeri i The Lower Loch, Bowhill. Peter fangede en flot 2½ pounder regnbueørred.

Kl.18.00: Councillor Graham Garvie, Convener of Scottish Borders Council (Regionen), havde i anledning af vort besøg indbudt til en reception, hvor vi mødte en række spændende personer, blandt andet Provost (borgmesteren) David Anderson for Selkirk, The Duke of Buccleuch og Queensberry, Vicky Davidson, formand for kultur og sportsudvalget i Borders region, Den Danske Konsul i Edinburgh og Kim Minke, Director i The Danish Cultural Institute i Edinburgh. Der blev holdt taler, sunget solosang af Robyn.

Der blev udvekslet gaver. Vi fik en flot sølvstatuette af en rytter, som får sin plads i Ringridermuseet.

Fem af de virkelige skotske støtter, vi havde i forbindelse med projektet, fik hver én af de nye jubilæumsregnfrakker – regn og Skotland hører sammen, så det gjorde lykke. Jeg fik ved denne reception lejlighed til at sige tak for indbydelsen, fortælle om vor ringridning og vor dejlige Sønderborg, en hyggelig time, med god snak, et dejligt glas og lækre småbidder.

Kl.19.00 var det slut og rytterne fandt hurtigt deres heste og så var der optog gennem byen, der sluttede i parken ved Haining. Her blev der redet til rings, her blev demonstreret, her blev der øvet, solen stod højt på himlen og rytterne var i deres flotte ”ringrideruniform”. Der var ca. 100 tilskuere

Denne begivenhedsrige dag sluttede med en slags afskedsfest, som Judy Steel havde arrangeret i salen på vores hotel. Der var gæster, hestefolk, mennesker vi havde mødt ved de forskellige ridninger. Vi fik Geilidh and Stovies, der blev spillet på harpe, der blev sunget skotske sange, der blev spillet på guitar også Rolf kom på de skrå brædder, som hjælpesanger. John Nichol havde lavet en sang til lejligheden:

I’ve Seen Them Tiltin’ (to the tune: Twistin’ the Night Away’ by Sam Cooke)

In the merry month of May
Some Danish folk came here to play
With horses and with lances tae
Up at the Haining Hoose
The folk o' Selkirk gathered there
In the early evening air
To watch the Danish Tilt Affair
Up at the Haining Hoose
CH: I saw them…..
Tiltin', tiltin'
How can anyone refuse?
Tiltin', tiltin'
Up at the Haining Hoose
On horses that were cantering
The riders tried to spear a thing
No bigger than a curtain ring
Up at the Haining Hoose
See the speed that they achieve
Such riding skill you'll no' believe
With lances made by Falconer Grieve
Up at the Haining Hoose
CH: I saw them
Tiltin', tiltin'
How can anyone refuse?
Tiltin', tiltin'
Up at the Haining Hoose

Vi havde fået trykt Sønderborg sangen, som blev sunget på bedste vis.

En herlig aften – tak Judy.

Lørdag den 25. maj 2013:
En ny dag tog sin begyndelse – det skotske vækkeur ringede lidt senere og det var måske godt nok.
Vi pakkede vores kuffert og sagde farvel til det norsk/skotske familiehotel og flyttede til privat indkvartering, Rolf og jeg boede sidste nat ved Judy og David, resten af den danske delegation blev indbudt til at overnatte hos en alsinger, der havde hus i Cardrona tæt ved Peebles og virksomhed i Hawick.
Der skulle i dag rides ved et hestestævne i St.Boswells. Der var konkurrence i springning, dressur, samt ringridning med 12 ringe. Den danske vinder blev Ulla med 12 ringe og den skotske Scott med 2 ringe, alle fik ringe. Der var god publikums tilslutning.
Om eftermiddagen tog vi (undt Jens, se nedenfor) til Medieval Fayre. Et middelalder marked ved Traquair, med boder, falkonerer, værksteder og den oprindelige tilting.
Hen på eftermiddagen gik turen til Heavy Horse (Clydesdale) evening og barbercue i Ettrick. Her så vi de flotte arbejdsheste, deres pleje og skoning. Her var vi sammen med skotske bønder, hvis varme smil næsten var det eneste vi forstod – for de fleste.
Hastigt gik det videre, gennem et utroligt smukt landskab gik det til Hawick, hvor vi så et stort hesteoptog ”Mosspaul”, afslutningen på Hawick Common Riding.
Medens rytterne red i St.Boswells, var Jens blevet indbudt af Vicky Davidson, som hans ciserone, til en fornem frokost i Victoria Hall Selkirk. Det var Councillor Graham Garvie der havde indbudt til samvær med The Royal Archers – det gamle personlige vagtværn for de skotske konger. Deres våben er ikke geværer, men bue og pil. Efter frokosten marcherede vi med Pipes and Drums gennem byen, til Haining, hvor vi skulle overvære den traditionsrige bueskydningskonkurrence – Selkirk Silver Arrow.
Aftenen tilbragte vi hver for sig med vores værter, jeg havde med fra Sønderborg en røget ål, som
er Davids livret og som vi sidst på aftenen spiste, med røræg, i en hyggelig stemning – i stedet for snaps drak vi whisky – en lang og spændende dag – en kort nat.

Søndag den 26. maj 2013:
Kl. 13.55 lettede vi fra Edinburgh Airport – med kufferter fulde af gode oplevelser.

Pressedækning:
Projektets forløb blev fulgt af BBC (skotske afd.),fjernsyn og den trykte presse, så Jens havde rige muligheder til at fortælle om ringridning og ikke mindst om vor dejlige by Sønderborg.

Lidt af hvert:
Rolf var en fantastisk guide, han kendte denne del af Skotland som sin egen lomme, han var alle tiders problemløser. Pigerne købte nye støvler, Kim købte en ny ride hjelm, ”den klædte ham faktisk”, Peter fangede fisk sammen med David som roer og med Rolf uden fangst. Ulla kunne ”snakke” med de urolige heste, præcis som hovedpersonen i bogen og filmen : Hesteviskeren.
Vi havde hver vores opgave, som alle gjorde deres bedste for at løse – vi smilte sammen, vi havde det godt sammen – tak for det.
Projektet var spændende for os deltagere, projektet har uden tvivl sat ringridningen og vor dejlige by Sønderborg på det ”skotske” landkort.
Den største tak, skal siges til vore skotske værter, som nu er blevet vore venner!

Skal hilse fra Judy : You were all stars!

Man var lokalt mere end tilfreds med antallet af fremmødte bade som tilskuere og deltagere. I det område sadler man hesten dagen før man ridder og hensigten er at de mobile galger nu skal flyttes rundt til forskellige ridesteder.

Fremtiden:
Skotterne ønsker at lave et samarbejde, affiliation, med Ringriderfesten i Sønderborg
Der er et ønske om at herolderne kommer til Skotland næste år.
Sønderborg Pibes and Drums skal der holdes et møde med, de er interesserede i en kontakt
Dette skal drøftes når Judy og David kommer til ringridning i Sønderborg i juli.
Endvidere kommer Kim Peters fra Bowhill Stables samt Falconer Grieves og hans kone til ringridningsfesten, de 2 førstnævnte som ryttere.

På vegne af deltagerne. 
Jens Schmidt og Rolf Jelnes/ Sønderborg den 1. juni 2013

Verdensmester i ringridning 2016

Den 23-årige Malene Møller fra Hjortkær ved Rødekro kan nu kalde sig uofficiel verdensmester i ringridning. Ved mesterskabet, der var arrangeret af The Scotish Tilting Associations, vandt hun sin første ringridertitel foran Nicki Petersen ligeledes fra Hjortkjær. Prinsetitlen blev vundet af en skotsk rytter efter omridning med Kim Nielsen fra Hjortkjær.

Mesterskabet fandt sted på godset Bowhill nær Selkirk syd for Edingburgh.
Skotsk ringridning er i en voldsom positiv udvikling. Skotterne bliver klart bedre år for år. Ved ringridningen deltog fire skotter, og jeg har en klar forventning om at se endnu flere i 2017, siger Rolf Jelnes, der var leder af den danske delegation.

Jydske Vestkysten  18. 8. 2016

Malene Møller