Rytteroptoget

Ringrideroptoget er formeret således

Som Ringrider-optoget bevæger sig gennem Sønderborg kan det klart ses, at det er et system i det. Mange har gennem tiderne spurgt efter hvilket system er optoget opstillet.
I det store og hele har det været næsten uændret siden 1888. Med 100 års jubilæet i 1988 kom der et nyt indslag til, som er blevet bevaret. Det er fanerne fra ringrider-foreningerne i Asserballeskov, Augustenborg, Broager, Frydendal, Guderup, Høruphav, Kegnæs, Lysabild, Nordborg, Skovby, Sundeved, Sundsmark, Svenstrup, Søby, Vollerup, Tandslet og Tombøl. I 1994 ændredes farverne på vimplernes lanser, således, at de ikke mere fortalte hvilke baner rytterne kom fra og dermed hjemegnen. Nu er alle vimpler rød/hvide.
Optoget er sammensat således: I spidsen de 6 ridende Herolder, derpå følger et orkester, vanligvis Sønderborg Garden, Formanden og hans to adjudanter, Sønderborgs fane og to fanebeskyttere, et orkester, Sønderborgs standard, Ritmesteren, derpå følger de 22 baner med forrideren for hver i spidsen af rytterne fra: Sønderborg, Sundsmark, Vollerup, Guderup, Høruphav, Augustenborg, Frydendal, Asserballeskov, Sundeved, Svenstrup, Broager, Nordborg, Tumbøl, Tandslet, Kegnæs, Skovby Søby, Lysabild og de herlige børn fra to ponybaner. Alt efter hvor mange orkestre, der er til rådighed, placeres disse ind imellem banerne.
Optogets start og hjemtur har været forandret gennem tiderne. De seneste ændringer var 1979, hvor starten fra Sønderborg Slotsplads blev lagt en halv time tidligere. Som rytterantallet er steget i de senere år, er ændringer på ny ønsket af de ryttere der kom langvejs fra, hvorfor man igen i 2002 lagde starten frem en halv time til kl.11.30. Alt for at optoget hjem gennem byen ikke kommer af sted fra Ringriderpladsen for sent, dvs. med en starttid varierende fra ca. kl. 20 – 20.30.
Desuden er ruten hjem afkortet til Ringridervej, Kongevej, Holger Drachmansgade og Jernbanegade, hvorfra den ad Perlegade går modsat samme rute som om middagen.
Per Christensen 2006

1991
Formand Jens Schmidt byder rytterne velkommen