Kategorier
Diverse Hovedkomité

Rytteren med lansen byder velkommen til Sønderborg

At male en hest er ikke så ligetil. Heller ikke for en kunstmaler.

Kunstneren Andreas Welin studerede hestens muskulatur og tegnede den ene skitse efter den anden i et halvt år før han var så tilfreds, at han påtog sig opgaven med gavlmaleriet ”Rytteren med lansen”, der lørdag blev afsløret på en af byens fremtrædende bygninger – Nørre Havnegade 8.

Gavlmaleriet er det første, man får øje på, når man fra Jyllands-siden kører over Chr. den X’s bro og ind i Sønderborg.

Gavlmaleriet er med til at fremhæve Sønderborg som ringridersportens hovedstad. Udover maleriet huser byen landets eneste ringridermuseum, der netop har holdt 15 års jubilæum, i Sønderborgs næstældste ejendom.

Gavlmaleriet er blevet til i et samarbejde mellem Uwe Wolffs Fond, Ringriderfesten i Sønderborg, Sønderborg Kommune og sponsorerne Sydbank, Sønderjysk Forsikring og revisionsselskabet EY.

Kategorier
Diverse Hovedkomité

Vagtskifte i Ringriderfesten i Sønderborg – ny formand

Jes Andersen forlader formandsposten, der overtages af næstformanden Jan Rasmussen

-Det bliver en livsstil. Sådan beskriver formanden for Ringriderfesten i Sønderborg, Jes Andersen, arbejdet med hvert år at tilrettelægge og gennemføre Nordens største Rytter- og folkefest – Ringriderfesten i Sønderborg. Det sker i tæt samarbejde med 80 komitemedlemmer og 50 medlemmer af seniorkomiteen.

I 39 år har Jes Andersen været en aktiv del af festen, hvis historie kan skrives tilbage til 1880. Det er en fest fyldt med traditioner. Jes Andersen har de sidste otte år været formand og inden da beklædt posten som ritmester i 15 år. Første gang han deltog i en ringridning, var han seks år.

Nu overdrager han formandskæden til 57-årige Jan Rasmussen, der har været aktiv i komitearbejdet siden 1998, hvor han som bankuddannet kom i kassekomiteen. Det var Jan, der fik ideen til, at Ringriderfesten skulle overtage rettighederne til salget af landets ældste by-vin ”Sønderborg Vinen”. I 2016 blev Jan udpeget som næstformand og deltog som rytter i sin første ringridning.

I Jes Andersens formandsperiode har Ringriderfesten gennemgået en række fornyelser. Ved at ændre forholdene på Ringriderpladsen er det lykkedes at gøre selve ringriderdysten  mere publikumsvenlig med store publikumstribuner. Jeg tog også initiativ til de årlige Tattooshow ved Sønderborg Slot og begyndte på en teknologisk modernisering, så tilmelding til ringridning kan ske online. På sigt bliver det muligt, at alle kan følge de enkelte rytters præstationer i galgerne via apps.

-Det er vigtigt, at vi passer på traditionerne, men samtidig udvikler os i takt med samfundet, siger Jan Rasmussen. Vi skal følge med tiden, men i 2022 ønsker jeg blot, vi kommer tilbage til 2019, der var det seneste rigtige ringriderår. Vi trænger alle til en rigtig ringriderfest.

Posten som næstformand efter Jan Rasmussen overtages af Ritmester Hans Otte Ewers.

Sideløbende med arbejdet i Ringriderfesten har Jes Andersen drevet Inspiration og Sportmaster forretningerne i Sønderborg og spillede en aktiv rolle, da de frivillige kæder blev solgt. Herefter udviklede og opbyggede han Helsams landsdækkende butikskæde med 35 butikker.

Jan Rasmussen har en finansiel baggrund og har bl.a. været kundechef for Sydbank i både Luxembourg og Schweiz. I dag ejer og driver han fem detailforretninger. Twizt og Femina i Sønderborg og Fleur Bodywear forretninger i Kolding, Aabenraa og Esbjerg.

Kategorier
Diverse Rytterkomité

Rytterkonge 2021

Hans Nicolaisen fra Dybbøl vandt kongetitlen i ringriderdysten i Sønderborg. Kronprins blev Torben Kaufmann fra Bolderslev, mens Ole Olsen fra Rangstrup blev prins.

Den samlede præmiesum var på 15.000 kr. med 7.500 til vinderen, 5.000 til kronprinsen og 2.500 til prinsen. Præmien var udsat af Broager Sparekasse.

314 ryttere deltog i søndagens dyst og 18 ryttere gik videre til omridningen. Specielt dysten om titlerne kronprins og prins var dramatisk. Gang på gang måtte de to ryttere igennem galgen. Når den ene tog ringen på 5 millimeter, gjorde konkurrenten det også. Det samme gjorde sig gældende, når den ene fejlede  gjorde den anden det også, men til sidst kom en afgørelse.

Ringriderfesten i Sønderborg havde samlet omkring 2.000 publikum og ryttere fordelt i to ”corona-bobler”.

Kategorier
Rytterkomité

314 ryttere dyster i Sønderborg søndag

Tilmeldingen til ringridningen i Sønderborg søndag den 11. juli er slut.

314 ryttere deltager, og det er en fremgang i forhold til i fjor, hvor sammenlagt 298 ryttere deltog i små lokale arrangementer, hvorfra vinderne gik videre til en finale i Ragebøl.

-Deltagerantallet understreger, at interessen for ringridersporten er intakt og tilsyneladende ikke påvirket af pandemien. Vi er glade for den opbakning rytterne giver ringridningen i Sønderborg, siger formanden for rytterkomiteen, Hans Otto Ewers.

I år skal alle ryttere og deres trailere ind på Ringriderpladsen via Kongevejs indgangen. Parkering finder sted på det areal der normalt huset tivoli og telte. Det sker i tidsrummet fra kl 8 til 10. Selve dysten i galgerne begynder kl. 11.00 efter formanden Jes Andersen har budt velkommen.

Omridningen ventes at finde sted kl 15.30.

Publikum, der ønsker at se følge dysten i galgerne, skal ind via indgangen fra Ringridervej. Her skal de registreres.

Fælles for al adgang til Ringriderpladsen er et Coronapas, og at alle følger kontrollanternes anvisninger.

Kategorier
Arrangementskomité

Erik vandt herrefrokost til 10 personer

Det blev den tidligere regnskabschef i Sydals og Aabenraa kommuner, Erik Borum, der vandt Ringriderfesten i Sønderborgs Facebook konkurrence om en herrefrokost til 10 personer på Brasseriet 1761 mandag den 12. juli.

Erik svarede som mange andre korrekt på spørgsmålet om, navnet på den person der de seneste mange år har været toastmaster ved herrefrokosten i det store telt på Ringriderpladsen. Det rigtige svar er Leif Maibom.

At Erik kunne svare korrekt, er egentlig lidt overraskende, fordi Erik aldrig har deltaget i herrefrokosten på Ringriderpladsen.

Nu får han og ni venner mulighed for en god frokost med det hele, og mon ikke Ringriderfestens formand kigger forbi.

For evt. yderligere information kontakt:

Arrangementskomiteens formand Stig Klausen, tlf. 22 25 26 06

Kategorier
Hovedkomité

Ta’ med til en Sønderborg begivenhed

Lørdag den 10. juli kl. 11.00 afsløres et nyt stort gavlmaleri med titlen ”Rytteren med lansen”

Gavlmaleriet afsløres på adressen Nr. Havnegade 8. Ved afsløringen spiller Sønderborg Garden og der er taler af bestyrelsesmedlem i Uwe Wolffs Fond, Preben Jensen, Ringriderfestens formand Jes Andersen, næstformand i Sønderborg Kommunes Udvalg for kultur, idræt, handel og turisme, Jesper Kock samt kunstneren Andreas Welin.

Gavlmaleriet ”Rytteren med lansen” er udført af kunstneren Andreas Welin, og fortæller helt enkelt den betydning ringridersporten har for Sønderborg, og Sønderborg har for sporten.

Gavlen er meget synlig, når man fra Jyllands-siden kører over Chr. den X’s Bro.

Det var bestyrelsen i Uwe Wolffs Fond, der fik ideen til udsmykningen af gavlen på ejendommen, der ejes af Flemming Hansen. Den anden side af ejendommen udsmykkede Andreas Welin i 2017 i forbindelse med den store spejderlejr ”Vi sætter spor”.

Uwe Wolffs Fond er med afsæt i autobranchen, stiftet med det formål at støtte kulturelle aktiviteter i Sønderborg Kommune. Fonden står bl.a. bag træskulpturfestivalen, der i år finder sted i Gråsten og vender tilbage til Sønderborg i 2022

Udover Uwe Wolffs Fond, Ringriderfesten i Sønderborg og Sønderborg Kommune er gavlmaleri-projektet støttet af Sønderjysk Forsikring, EY og Sydbank.

Kategorier
Seniorkomité

Seniorkomité 2012

Kategorier
Rytterkomité

Rytterkomité

Kategorier
Pressekomité

Pressekomité 2012

Kategorier
Pladskomité

Pladskomité